Zbliżające się święta Wielkiej Nocy kojarzą się z jedzeniem dużej ilości jajek.
I właśnie dlatego uczniowie z klasy pierwszej podczas zajęć rozwijających zainteresowania i realizacji innowacji "Poczuj, dotknij, zobacz" robili różne doświadczenia z jajkami.
Uczyli się odróżniać jajka świeże od nieświeżych, surowe jajka od tych ugotowanych na twardo oraz jajko kurze od... jajka strusia!
Odważniejsi próbowali udawać kurę, która siedzi na jajkach i dlatego zgniatali jaja w ręce, ale niestety nikomu się to nie udało.
Było też lewitujące jajko w słoiku, a potem próba udzielenia żółtka od białka za pomocą butelki.
Uczniowie poznali również sposób jak umieścić jajko w butelce bez jego uszkodzenia, ale z koniecznie z pomocą osoby dorosłej.
Niestety, na gumowe jajko musimy poczekać aż do środy i codziennie obserwować co dzieje się z nim dzieje, kiedy zanurzymy je na jakiś czas w occie.
Wszyscy z zaangażowaniem brali udział w zajęciach.