89-620 Chojnice
Nieżychowice 55
Dzieci z oddziału przedszkolnego świętowały Dzień Chleba, który jest doskonałą okazją do tego by poznać pracę rolnika, piekarza, a także do tego by uczyć najmłodszych szacunku do chleba i jedzenia. To także doskonała okazja do zajęć kulinarnych, eksperymentów i zabaw z wykorzystaniem mąki.
PIECZYWO
Bogusław Szut
Skąd na stole smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę.
(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna.)
Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik
kosi je z zapałem, potem młóci,
w swych maszynach
i wywozi plon do młyna.
Młynarz w młynie ziarno miele,
białej mąki robi wiele.
Mąka trafia do piekarza,
który ciasto z niej wytwarza.
Z ciasta robi i chleb, rogale…
W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo! Ślina leci,
więc smacznego, dzieci!
89-620 Chojnice
Nieżychowice 55